06/12/2022

Ohlédnutí za 48 týdnem a Zpátky v čase

Čím je člověk starší, tím rychleji mu ubíhá čas. Já to tak cítím. Je to samozřejmně jen subjektivní pocit a pokud s ním trpíte i vy, nedejte na rady internetových psychiatrů a vězte, že je to celkem normální. Prostě jen toho chceme stihnout co nejvíc za poměrně krátký čas. K tomu přidejte tu skutečnost, že některé věci nám reálně trvají delší dobu než ve dvaceti a jsme tam kde jsme. Hlavně teď před svátky. Proč o tom mluvím? Protože tenhle fenomén mě zajímal už před deseti lety. Tehdy jsem hledal informace o psychosenzorických poruchách, zejména s dopadem do oblasti vnímání času. A když to poloodborně nastudujete, zjistíte, že jsou horší věci než že vám ten život utíká tak nějak zrychleně. Tak si s tím nelamte tolik hlavu. 

Konec Pardubického pivovaru.

Pardubický pivovar skončí. Produkci vybraných piv zajistí pivovar Ostravar. Tak to je šok pro všechny Pardubáky. A Perštejn v Ostravaru? To si snad dělají srandu. 150 letá tradice a značka spojená s městem a jeho historií pravděpodobně zanikne na začátku roku 2023. Hlavními důvody jsou válka na Ukrajině a sní spojený export do Ruska a na Ukrajinu, zvyšování cen surovin a také zvyšování cen energií. [seznamzpravy.cz

Pro pardubáky je to rozhodně prohra. Ztratíme významnou značku spojenou s městem Pardubice. Její případná obnova bude složitá. Osobně si myslím, že i budova Pardubického pivovaru je podobně jako třeba Automatické mlýny jednou z dominant města. Čekat, že město bude bojovat o značku, lukrativní prostory a výhodné pozemky v blízkosti centra je asi jen bláhovým snem. Škoda toho všeho. Přijít o tradici 150 let je smutné. Jenže taková je doba. 

Pokud chcete pivo ještě z Pardubic, máte na to čas cca do března 2023. 

Kandidáti na prezidenta

Volby prezidenta se blíží. Přední analytici se shodují, že nakonec to bude vlastně volba mezi ProBabiš a ProtiBabiš. Pokud si potřebujete volbu promyslet, je asi vhodné pomalu začít sledovat všechny debaty v médiích. Jenže jejich kvalita i obsah bývá většinou dost rozdílná.

Pořad České televize Interview ČT24 je jedním z prvních, který také přináší rozhovory s kandidáty na prezidenta. Tak jsem celou sérii absolvoval. 

Bohužel zatím tam toho kandidáti ani redaktoři moc nepředvedli. Babiš se nedostavil vůbec. Zajímavá je i komentář Daniela Kroupy který v Interview ČT24 také najdete. Pokud nepotřebujete obraz najdete všechny rozhovory i na Spotify

Krátkou reportáž najdete rovněž v “kontroverzním” pořadu Reportéři ČT . Nic významného tam ale není.

Patří informace o AI na základní školu?

Zajímavá otázka na kterou jsem narazil hned na několika serverech. Osobně si myslím, že je nutné, aby lidé kteří mají (třeba jen) základní vzdělání se s pojmem Umělá inteligence setkali. Jenže asi nelze očekávat, že děti na ZŠ budou rozumět složitým otázkám například v oblasti etiky a práva umělé inteligence, kterými se teprve dnes začínají zabývat odborníci v oboru. Prostě to chce rozumnou míru a přiměřenou hravost. Nesmíme ale zapomínat, že jsme v ČR! Obávám se, že nakonec bude naše školství zasaženo, nejen v této otázce, naprostým chaosem, kterému nebudou rozumět učitelé, žáci ani odborná veřejnost. Případně se objeví ve výuce druhý extrém. Tedy do osnov se dostanou dvě věty ve smyslu “Máme tu AI” a “Dejte si na ni pozor!”. V obou případech je to špatně. Rád bych věřil, že se objeví mladí progresivní učitelé, kteří v českém školství vydrží a přinesou tolik potřebnou reformu vzdělávání. Držím palce nám všem. 

[Umělá inteligence patří do osnov základních škol ...

Zpátky v čase

Umělá inteligence, sdílené vědomí a mnoho dalších myšlenek pro mě byli aktuální i před deseti lety. Jenže trochu jinou formou. Tenkrát jsem zcela propadl japonské animované sérii Ghost In Shell. Tahle klasická cyberpunk-anime je naprosto nepřekonatelná i po 10 letech. Obstála i v porovnáním s novým animovaným seriálem Cyberpunk: Edgerunners, který se odehrává ve světě Cyberpunk 2077.

Na závěr mi dovolte přidat moji oblíbenou skladbu, s klipem kterou také už poslouchám 10 let. Klip Swedish House Mafia - Greyhound je skvěle skloubený hudební klip s reklamou na Absolut Vodku. 

Ohnivé vody ať potřebujete co nejméně a všem přeji co nejklidnější prožití dalšího týdne.


Žádné komentáře:

Okomentovat