27/11/2022

Týden 47 a Zpátky v čase

Mám za sebou 330 dní z tohoto roku a řeknu vám: “Byl to mazec”.

Má cenu v době MS ve fotbale sledovat trendy ?
Je to zbytečné. Teméř celý týden zabírají přední místa ve vyhledávačích jednotlivé zápasy MS z Kataru. Koho by to napadlo, že? Znamená to snad, že většinová populace internetu jsou muži sledující fotbal? Rozhodně, ne. A dozvěděl  se to na sociálních sítí i Pavel Čapek když nevhodně pochválil divačku v přímém přenosu. Chápu, že to možná nebylo zcela taktní, ale na co si hrajeme? 

Film a seriály
Jednou z výjimek v trendech byly nečekaně pozitivní recenze nového seriálu Wednesday. Komediálně, sarkastický seriál z prostředí jednoho z členů slavné Addams Family, který navíc vyšetřuje sérii vražd. Netflix opět boduje.  Na ČSFD má tento seriál dokonce 84%. 

Na Netflix se dostal také zajímavý český film Promlčeno. Chvilku byl dokonce v první desítce filmů. Hodnocení 73% má tento film zatím i na ČSFD

Víte jak sledovat trendy filmů a seriálů na Netflixu, HBO, Disney+, Prime, Paramount+ a HULU ? Zkuste třeba https://flixpatrol.com  

Aktuálně mám rozkoukáno seriály Kfulim S02 a Koruna S05. 

Další český astronaut, snad.
Všichni fandí novému českému želízku v ohni pro cesty do vesmíru. Stíhací pilot kpt. Aleš Svoboda se stal členem záložního týmu ESA. Šance tu tedy je. Přidávám skvělí rozhovor na ČT Hydepark civilizace a několik dalších zpráv. Moji sympatii má i díky tomu, že přiznal Pardubickou alma mater. A proč o tom mluvím? Kdo jako malý nechtěl být kosmonautem!?

Zdroje: [1] [2] [3] [4] [ESA

Vite co je Kratom a berou to vaše děti?
Zatím není jasné zda je to droga nebo lék. Jasné je, že to se to poměrně rychle šíří mladou populací. Podle textu na seznam-zpravy.cz a dvou zhruba rok starých, nevelkých, a tudíž málo reprezentativních průzkumů užívá kratom 20% českých vysokoškoláků. 
 
Wiki říká: Kratom (Mitragyna speciosa) je tropický strom příbuzný kávovníku, jehož listy se vyznačují psychoaktivními a léčivými účinky. Již krátce po konzumaci navozují stavy lehké euforie, uvolnění, zlepšují soustředěnost a ulehčují fyzickou i psychickou námahu.

Z pohledu rodiče, tohle začíná být hodně silná káva. 

Další zdroje: [1]

Prezidentská debata v ČT
Televize Nova se nepřipojí ke společné výrobě a vysílání Národní prezidentské debaty, jak navrhovala Česká televize. Důvodem je odlišná dramaturgie politických debat na obou stanicích. [lupa.cz]
 
Je to dobře a vlastně se divím, že ČT něco podobného vůbec navrhla. Chápu finanční pohled na věc. Z pohledu voliče si ale myslím, že je dobré když podobných debat, superdebat a rozhovorů, bude co nejvíce. Třeba se otevřou jiná témata, jiné konfrontační situace a podobně.

Svět podle ČD
České dráhy zvýhodňují online nákupy. Nově při nich automaticky odškodní za hodinové zpoždění. [Zdroj CC.cz]
  
Tak hurá. Konečně něco i pro lidi. Jenže benefit, který tu měl být již dávno standardem nevyřeší to, že u ČD se stále zhoršuje kvalita poskytovaných služeb, kvalita personálu, komunikace i zmenšení vlastní nabídky.  "Nikdo" si dnes netroufne jet s ČD aby neměl alespoň hodinovou rezervu. To, že nenajdete rezervované místo nebo vagón je dnes standardem stejně jako špatné či nefunkční vybavení vlakové soupravy. 

Začal advent
Už uklízíte, pečete cukroví, běháte po obchodech a sháníte věnec a svíčky? Je nejvyšší čas začít. 

Čtyřtýdenní období před Štědrým dnem se nazývá advent. Samotné slovo advent pochází z latinského adventus. Znamená příchod nebo očekávání příchodu. Všichni se tedy těšíme na Ježíška. Málokdo se ale těší na uklízení, pečení a především vánoční shon nejen v obchodech. 

Adventní neděle jsou čtyři. Tento týden to byla první adventní neděle tzv Železná. V tuto neděli se zapaluje na adventním věnci první svíčku. Jde o svíci proroků. Svíčka symbolizuje naději. 

Pokud jste zapálili svíčku i vy, tak možná jako lidé máme ještě šanci. 

Zpátky v čase


Před deseti lety jsem narazil na zajímavou hru Remember Me. Její demo jsem si zahrál zhruba o rok později. Zajímavá byla tato hra díky své kyberpunkové atmosféře a zajímavému konceptu mixování vzpomínek. Nakonec to ale nebyl herní titul pro mě. Škoda, že se to nepovedlo vydat jako scifi knížku. 
Zdroje a videa: [1] [2] [Wiki]

Před deseti lety Ježíšek také vybíral něco mezi akční kamerou a klasikou. Skoro vybral Sony HDR-GW55VE. Byla to hodně zajímavá kamera, dokonce byla vodotěsná do 5 metrů. Jenže pod jedlí nakonec byl malý kompakt a tak jsem na natáčení úplně zanevřel. Po deseti letech vždycky když znova kouknu na akční kamery vím, že by to mělo být GoPro. A když už-už skoro si říkám, že bych si něco pořídit měl, vrátím se do reality a připomenu si, kolik to stříhání videí zabere času. A to jsem ještě nestihl vytřídit fotky z letošní dovolené.

A to je všechno. Ať nás nepřeválcuje předvánoční shon. 


Žádné komentáře:

Okomentovat