31/07/2023

Ohlédnutí za 30 týdnem roku 2023

Moje krátko-dlouhé ohlédnutí za uplynulým 30 týdnem roku 2023.

Hudba

Sinéad O’Connor 

Odžití irské zpěvačky Sinéad O’Connor je pro mnoho fanoušku zdrcující zpráva. Sice mezi absolutní fanoušky nepatřím, nemění to nic na tom, že její písně byly hity mého mládí. Všichni určitě známe její verzi “Nothing Compares 2 U”. Já si nejvíc oblíbil “Fire on Babylon”. 

Odpočívej v pokoji. Upřímnou soustrast všem pozůstalým. Zemřely Múzy.  


Seriály, film a divadlo. 

Hollywood stávkuje i kvůli umělé inteligenci

Ke Sdružení amerických scenáristů (WGA) se ve stávce připojují i američtí herci (zastupující organizace SAG-AFTRA).  A víte co se stane když stávkují herci a scénáristi? Budete muset jeden seriálový večer koukat na starý díly místo nových. Takže se nic nestane. 

Všichni víme, že tady jde o peníze až na prvním mítě. Jak pro společnosti, tak pro lidi. Jediné co mě zaujalo je, že jedním z požadavků bylo výrazné omezení užívání umělé inteligence v kreativním procesu. Tak a je to venku. Takže pokud chcete být vidět a slyšet nezapomeňte použít magické heslo “Umělá inteligence”. Ale chápu je. Všichni se bojí o práci a chtějí víc peněz.  

Evropské sci-fi

Německé sc-fi na téma nesmrtelnost a sociální dopad? Zní to hodně scifi. Ale třeba to bude dobrý kino. Mimochodem pořád mě ještě láká i česká sci-fi Bod obnovy (2023). Jeho hodnocení je spíše vlažné, ale pořád to vypadá jako český “Blade Runner”. A co třeba slovensko-maďarské animované sci-fi White Plastic Sky?  Se stím evropským sci-fi roztrhnul pytel. Přemýšlím, jestli jsem vůbec někdy viděl nějaký film od Richarda Linklatera. Třeba Temný Obraz.

V ráji (Paradise) https://www.csfd.cz/film/1382634-v-raji/prehled/ 

Bod obnovy (2023) https://www.csfd.cz/film/1242515-bod-obnovy/prehled/ 

White Plastic Sky (2023) https://www.csfd.cz/film/1305649-white-plastic-sky/recenze/ 

Temný obraz (2006) https://www.csfd.cz/film/194929-temny-obraz/recenze/ 

Akční, ale vlastně taky scifi

Nedávno mě zaujaly rozporuplné recenze na seriál The Lazarus Project z loňského roku. Asi si na to budu muset udělat názor sám. Podobně je na tom seriál Hawkeye . Šest dílů, které budí u fanoušků rozporuplné reakce. Marvel má u mě za sebou jedno vzkříšení díky ďáblovi z Hell's Kitchen. Mám ho právě rozkoukaného. Možná potom přijde řada i na lukostřelce. 

The Lazarus Project … https://www.csfd.cz/film/1197602-the-lazarus-project/recenze/ 

Hawkeye … https://www.csfd.cz/film/742482-hawkeye/recenze/ 

Epické fantasy seriály

Kolo času (The Wheel of Time) má upoutávku na druhou sérii. Uteklo mě, že byla nějaká první série. Hodnoce mírně nadprůměrné odsouvá tento fantasy seriál do zadních pozic. Třeba zimní večery budou dlouhé. Nejen u diváků propadla i třetí série Zaklínače. Na ČSFD 57% a klesá to. Jsem na to vážně zvědavý.  

Kolo času (The Wheel of Time)  … https://www.csfd.cz/film/793093-kolo-casu/prehled/ 

Zaklínač S03. … https://www.csfd.cz/film/419063-zaklinac/1199367-serie-3/recenze/ 

Internet

Lidé byli přesvědčení, že z internetu se stane encyklopedie vědění a nástroj pro rychlou výměnu informací. Jenže lidé zapomněli, že všechno geniální umí člověk obrátit proti sobě. Místo toho se internet stává přeplněnou žumpou lží, polopravd a dezinformací, virtuálním labyrintem kypícím zlem, nenávistí a násilím, kterou řídí umělé algoritmy studující vaše návykové chování. … Jen jsem si chtěl stěžovat na hloupé komentáře. 

Dušek a „Rakovina“ 

Kdo to nezaznamenal, nebyl na internetu. Kdo to zaznamenal, říká si buď že Dušek je blb, nebo osvícený guru. Nic mezi není a kdo by nějaké mezi viděl je v očích všech ostatních zavrženíhodný jedinec. Jardo promiň, tohle je za  hranou. Prosím, už “Nevytvářejte žádné domněnky”. Tahle malá česká epizodka za chvíli utichne a zbyde po ní jen hnus v hubě. 

Duha na Colours of Ostrava

LGBT+ a duha mohou zabránit vstupu na váš oblíbený hudební festival. Jak je možné že mě to v téhle zemi ani nepřekvapuje. A to vstupenka stojí 3 litry. Vstoupit můžete ale jen bez duhy. 

ANO drtivě vítězí v aktuálních volbách. 

Tedy ve volbách fiktivních, které vlastně ani nejsou volbami. Ale průzkum je průzkum a musí se dát všem vědět, že aktuálně vedeme, že ANO ? Uvidíme jak to bude v těch dalších skutečných volbách. [skutecnost.cz]

Barbenheimer v kinech. 

Barbie a Oppenheimer jsou nejočekávanější filmové hity tohoto léta. Že měli premiéru ve stejný den je trochu zvláštní. To jako fakt nikomu nevadilo? Chápu, asi každý film mířil na jinou cílovou skupinu. Blbost. Téměř každá Barbína si dnes přece láme hlavu nad morálními hodnotami lidské společnosti. A tak doufám, že Barbine není odlehčená verze Oppenheimera. Nebo naopak. 

Mobilní aplikace


Kde to vlastně jsem?

Víte jak zjistit předat svoji polohu s přesností na 3m? Stačí vám tři slova. Nevěříte? Zkuste what3words. Jednoduché a přesné jako facka. Fakt geniální nápad. 

Kdo to vlastně jsem?

Víte z které země je vaše IP adresa. Myslel jsem, že je to jasné, ale opak je pravdou. Když jste na spotu v pohraničí můžete to být problém. Pro zjištění geolokace vaší IP adresy zkuste třeba:

AI - Umělá inteligence


Jak zneužít vaše data

Víte co děláte na sociálních sítích? Dochází vám co se může stát? Asi nikomu, protože jinak by na těch sítích už nikdo nebyl. A co tam děláte s fotografiemi vašich dětí? Já vím, že vy nic. Ale co ostatní? Demonstrace není nikdy dost, takže sdílejte tohle video. 

Video je od operátora Telekom v rámci kampaně Share With Care.


Přenos halucinací

Zaujal mě článek "Jak budou vypadat naše domovy v roce 2033? Připravte se na revoluci!" na serveru marianne.cz. Že halucinují umělé inteligence jsem věděl. Že se ale tyto halucinace přenášejí i na lidi ,kteří pak dále spontánně halucinují, to je pro mě nová informace. Vážně si někdo myslí, že takhle bude vypadat běžné 2+KK v Praze nebo v Plzni v roce 2033? Chci předepsat stejné pilule. [marianne.cz

Business, průmysl a Energetika

Výpadky elektřiny

Vypadla vám při letních bouřkách elektrika? Nebojte, nejste jediní. Elektrika vypadli i v řídícím centru vesmírných letů Johnson Space Center. Věřte nebo ne, vůbec poprvé řešili aktivaci záložního systému. Než všechno najelo trvalo to 90 minut. Jako fakt hodinu a půl? Tak si říkám, že ty vesmírný lety nejsou asi moc důležitý. [VTM]

Co bude s prodejnami Pepco?

Mateřská firma obchodní sítě Pepco zkrachovala. Údajně má dluhy až ve výši 450 milionů euro. Tahle zprávě mě donutila se do tohoto obchodu dojít poprvé podívat. Je to takovej lepší rabák na laciné věci. Asi začnu sledovat kdy tam začne ten “krachovací-mega-výprodej”. Vše za polovic znamená, že tam některé věci budou stát cca 10Kč. [eurozpravy.cz

Zazvonil zvonec a pohádky je konec

Tohle zdaleka není všechno, ale i tak už je toho dost. Klidné léto.

Žádné komentáře:

Okomentovat