03/07/2023

Kniha: Endymion - Dan Simmons

Pokračuji v plnění novoročního předsevzetí a mám za sebou třetí sci-fi knihu Dana Simmonse. Po knihách Hyperion a Pád Hyperionu, pokračuje sága Kantos Hyperionu knihou Endymion

O čem je kniha Endymion

Knihou Endymion se Dan Simmons vrátil ke Kantosu Hyperionu téměř po deseti letech. Události knihy jsou ale od předchozích událostí ještě dál. Hlavní příběh se odehrává 276 let po zhroucení sítě a pádu Hegemonie. Hlavní postava, Raoul Endymion, se ocitá v roli osobního strážce dítěte, které přichází skrze hrobky času. Dívka Aenea, budoucí spasitelka a učitelka lidí, cestuje s naším hlavním hrdinou a androidem A. Bettikem po řece Thetys aby naplnila svůj osud. Jako jediná umí aktivovat portály sítě po skoro 300 letech. V patách jim jsou přisluhovači Paxu, kteří pod zástavou papeže bojují s Vyvrženci. Otec kapitán Frederik de Soya je důstojným protivníkem Raoulovi i Aeney ve hře, kde jde opět o osud celého lidstva. Důležitou roli hraje v příběhu i tajemná bytost Štír. 

Rychlé hodnocení

Čekal jsem promyšlený příběh který se postupně poodhaluje. Tahle kniha je ale zase zcela jiná. Jednodušší příběh, možná více osobní, se velmi dobře a svižně čte. Kniha vás rozhodně nechce pustit. Trochu více akční zápletky, postupné přepínání mezi pohledem Raula a otce Frederika a jasný směr celého příběhu postupně vrcholí jedním, předvídatelným směrem. Přesto do poslední chvíle si nejste jisti jak to celé skončí. 

Sice to není tak skvělé jako předchozí dvě knihy, ale i tak si to zaslouží alespoň 4 hvězdy z 5ti. Knihu bych s klidem doporučil čtenářům, kteří nečekají nějaká velká odhalení. Kniha se dá číst i bez znalosti předchozích dvou knih. 

Odkazy:

https://www.databazeknih.cz/knihy/kantos-hyperionu-endymion-419957 


Žádné komentáře:

Okomentovat