08/11/2022

Audio-podcasty nebo psaný text?

Poslední dobou se nám množí takový nový nešvar. Všechno, ale opravdu všechno dělat jako audio-podcasty. Chápu tu vizi doručit svůj obsah i lidem, kteří nemají čas číst delší text. Video je moc složitý, navíc kdo se chce dvacet minut dívat na jeden ksicht, tak pojďme zkusit audio. Ano, dává to jistý racionální základ pro jiný formát, ale rozhodně ten původní to nenahrazuje. 

Pokud tedy máte potřebu tvořit audio-podcasty, pokusím se dát vám nějakou zpětnou vazbu. 

  • Novinky a zprávy mi vyhovují v audio-podcastu s časem do 15 minut. 
  • Rozhovory a rozsáhlá témata preferuji v délce kolem 45 minut. Uvědomte si, že pokud nemám čas číst text, který mě zabere 30 minut, asi ani nebudu poslouchat podcast, který má ve stejném obsahu většinou kolem hodiny.
  • Rozhovory mají mít hlavu a patu a sledovat nějakou linii
  • Forma dialogu je zajímavá, hravá, ale svádí protagonisty dávat do podcastu naprosto nezajímavé vycpávky, které vůbec s tématem souvisí.
  • Dialog není vhodný na všechno. 
  • Nesnažte se být zábavní za každou cenu.
  • U zpráv a souhrnů jednoznačně preferuji monolog (případně monology více protagonistů)  s jasně daným obsahem.
  • Informace uvedené v podcastu se těžko vyhledávají. Dobré je když jsou podcasty doplněny nějakým krátkým textem s odkazy, případně časovou mapou probíraných témat.  

Rozhodně audio-podcasty neodmítám. Prozatím je ale neberu jako něco, co psaný text nenahradí. Je to prostě jiný formát. Podobně jako u audioknih, vidím v podcastech přínos pro ty, kteří nemají možnost číst a chtějí zpravodajství obsah konzumovat ve vlaku, autu, tramvaji, prostě dostat ho do uší, všude tam kde nemáte klid (nebo ruce) na čtení. Sleduji i dobré rozhovory na nějaké to jedno konkrétní téma. Podobně jako v iRádiu si podcast prostě pustíte po kouskách. Musí to mít ale hlavu a patu aby se člověk po několika hodinách chytil tam kde skončil.  

S tím vším ale vyvstává další problém. Jak a kde audio-podcasty sledovat, shromažďovat a přehrávat? Zatím v tom nemám jasno a moje první pocity s používáním Spotify k tomuto účelu jsou spíše rozporuplné. 

A jak to vidíte vy? Co používáte na podcasty? A jaké podcasty sledujete? 


Žádné komentáře:

Okomentovat