20/11/2022

46 týden a Zpátky v čase

Začátek 46 týdne se nesl v duchu přicházejícího prodlouženého víkendů. Všechno spěchalo, vše bylo urgentni a všechno bylo potřeba co nejdřív dotáhnout. Jinak řečeno, všichni mají představu, že se za tři pracovní dny stihne to co běžně za týden. A to je přesně obraz naší doby.

Mimochodem už několik týdnů slýchám heslo “Tahle doba už není v pořádku” hned z několika míst. 

Den boje za svobodu a demokracii jsem samozřejmně oslavil s přáteli. Letos nechyběla ani zapálená svíčka na náměstí a chvíle vzpomínek. Za nejlepší komentář k letošnímu 17 listopadu považuji ten od Jiřího Šídla („Můj nejdůležitější svátek.“ Andrej Babiš píše o 17. listopadu) 

Na konci týdne dorazil první sníh, první novinové články o sněhových kalamitách a cestářích kteří nejsou připraveni na zimu a první mrazivé dny. Jenže mráz letos není jen venku, ale i uvnitř našich domovů. Když nešetříte topením vy, určitě šetří vaši sousedé. Pamatujete jak v roce 2009 president Václav klaus mluvil o utahování opasků? Tak je to tu zas. Čas roláků, svetrů a elektrických deček bez elektřiny. 

Zpátky v čase

Před deseti lety jsem objevil Potraviny na Pranýři. Stále je to aktuální. Jenže většina lidí (včetně mě) ani nechce vědět co všechno ty kontroly odhalí. Hlavně proto, že si pak nemáte kam jít nakoupit. 

Před deseti lety jsem se zajímal o nějaké ty free nástroje na 3D modelování a objevil Blender. A s tímto nástrojem i krátký sci-fi film Tears of Steel (Blender VFX Open Movie). Pokud jste ho dodnes neviděli, tak musíte. Film vznikl samozřejmně pod záštitou Blender Foundation’s jako projekt Mango. Tvůrci měli prakticky volnou ruku. Jediné zadání kterého se museli držet bylo:  Film s reálnými herci v délce  3-5 na téma Sci-fi v Amsterdamu. Do 3D modelování se dnes už moc nehrnu, je to hromada času které u toho strávíte, ale Blender mám na svém notebooku pořád. Pokud s 3D začínáte můžete si Blender stáhnout i jako portable aplikaci

A to je skoro všechno. Kromě několika prohraných facebookových debat, komentů na sociálních sítí a nepovedeného vtípku se vlastně už nic jiného nestalo. Rád bych zakončil nějak povzbudivě, jenže ono to moc nejde. Je nás 8 miliard a “Tahle svět už není takový, jaký jsme si představovali”. Snad další týden bude lepší. 

Žádné komentáře:

Okomentovat