07/08/2020

Umí si lékaři organizovat svoji práci?

Promiňte ale musím se zcela vážně zeptat: Umí si lékaři organizovat svoji práci?

Jako u všech ostatních povolání i většina lékařů může predikovat jak bude vypadat jejich pracovní den. Samozřejmě můžete mít nečekané náhody, výpadky v technice nebo pracovní síle, akutní případy které nelze očekávat nebo jiné nečekané životní události. Nic to ale nemění na tom, že i lékař může správně plánovat svůj den. Proč? Přeci proto aby lépe léčil, chránil sebe i své pacienty a hlavně, neplýtval časem pacientů.

V uplynulých 14 dnech jsem navštívil tři lékaře. Všude jsem byl řádně objednán, v jednom případě dokonce tři měsíce předem, vždy šlo o běžné rutinní vyšetření. Přístup byl ale pokaždé jiný.

1. Objednán na 9:15. Přicházím do prázdné ordinace v 9:10. Sestřička kontroluje čekárnu zhruba v 9:13. „Dobrý den, vydržte chvíli, paní doktorka tam má ještě pacienta.“ Na řadu jdu v 9:20. V 9:30 odcházím a v čekárně sedí jen jeden pacient.

2. Objednán na 9:00. Přicházím do plné čekárny kde sedí 6 lidí. Opatrně se ptám kdo je poslední a kdo je ještě objednán na devátou. Poslední je paní vedle mě a na devátou jsou objednáni všichni. Sestra kontroluje ordinaci asi v 9:05. První pacient vchází v 9:15. já se na řad dostávám v 11:00. V 11:15 odcházím. Jen tak mezi řečí se s úsměvem ptám sestřičky: „Dnes tu máte nějak plno“. Odpověď mě vlastně ani nezaskočí „Máme dnes nějak hodně objednávek“. Nakonec i pán co šel na řadu až po mně, byl objednán na 9:00. Když odcházím je v čekárně asi 8 pacientů. Devátý pacient, který právě vchází, se ptá zda je také někdo objednaný na 11tou. Všichni, kromě jedné paní která objednaná není vůbec. Prostě nějak hodně objednávek.

3. Objednán na 10:00. Přicházím do čekárny, kde sedí 4 lidi, v 9:50. Sestřička kontroluje ordinaci cca v 10:00. V 10:05 vychází pacient od lékaře a sestra vykoukne ven a hlásí moje jméno. Ostatním se sestřička omlouvá, že už musí brát objednané pacienty. Dovnitř 10:05. Ven v 10:20. V čekárně stále 4 lidi.

Tři lékaři, tři přístupy. Je to samozřejmě o lidech. V případě č2 mě lékař mohl klidně objednat na 11 a všichni, bychom byli více v pohodě. Ale udělat rozpis po dvaceti minutách bylo pravděpodobně nad možnosti lékaře i sestry.

Dalším aspektem v této době je plná čekárna. Evidentně se to do této doby nehodí, aby vám v malé nevětrané místnosti bez oken sedělo 8 nemocných lidí, většinou v rizikové věkové kategorii. Riziko nekomunitního šíření se stává dle mého názoru větší. I to je důvod proč k tomu přistoupit jinak.

Chápu, že to v mnoha případech není jednoduché, ale ve dvou případech to šlo a ve třetím ne?!

Naučte se prosím, lékaři, lépe spravovat svůj čas a neplýtvat tím naším. Předem děkuji za kladné vyřízení mé žádosti. 


Žádné komentáře:

Okomentovat